Tips Mencepatkan Urusan Kerja Dapur

syuesalim | May 11, 2017 | 0Komen |
Kata orang, memasak ni terapi untuk orang yang gemar memasak. Kalau yang tak gemar? Masalah besaq woo! 😁 Kebanyakan dari kita, orang perempuan khususnya, menghabiskan banyak masa di dapur. Tak salah pun. Kalau kita nak sesuatu yang berkualiti untuk keluarga apa salahnya sekali sekala duduk lama sikit. Tapi kan, Syue rasa 'bertapa di dapur' tak perlu sampai jadi full-time job kot; 5-6 jam di dapur, setiap hari habuan sedia makanan saja?(kecualikan mereka yang berniaga). Hishh...tak efisyen kot. Lagi-lagi pada mereka yang menjalankan bisnes dari rumah, ada anak-anak kecil, mana boleh menghabiskan masa di dapur sahaja 😂.

By the way, cantik kan dapur ni? Dapur sebegini cantik memang Syue tak tolak nak duduk berjam-jam kat sini..hehehe



Meh nak bagi beberapa tips yang praktikal yang boleh korang jimatkan masa berada di dapur. Syue tak mau bagi tips sedia bahan awal-awal; siang, blend, defrost semua tu sbb Syue rasa ramai semua dah tau. Syue nak cerita bab 'cepat' ja. Haha.

Syue bukan lah tukang masak professional. Jauh skali nak dapat title tu 😄. Masak untuk keluarga tu, boleh lah. Tp Syue ada seorang kenalan yang berniaga. Satu perkara yang mengagumkan Syue adalah kerja beliau di dapur sangat cepat. Kita tolong pun takkan cepat macam dia buat kerja sorang. Haha. Jadi kalau kita lebih concern bab masa ni, KENA BELAJAR BUAT CEPAT; tiada kompromi. 

SEDIAKAN MENU. Buat ja menu untuk seminggu; tak jadi itu cerita lain. Haha. Bila ada menu ni kan, kita cenderung untuk fokus menyediakan barang untuk menu tu sahaja; dari membeli hinggalah penyediaan sebelum masak. Takdak la nak meleret-leret nak tambah barang yang bukan-bukan kan. Takdak lah setiap kali masuk dapur, termenung dulu 'nak masak apa harini eh?'. Tak kata kat hangpa, cheq sendiri pun biasa buat...hahaha... Jadi lepas ni, nak cepat jom kita cuba praktikkan sedia menu awal-awal naaa.

Syue suka berangan kat dapur 🙊. Ka memang lumrah orang perempuan suka berangan? Sebetulnya bukan berangan; lebih kepada perancangan. Banyak kerja dah list dalam kepala. Even masa basuh pinggan tu pun dah macam-macam benda fikir; nak buat tu nak buat ni selepas ni. Fly ke Iceland, nak beli butik LV..oppss..tu selingan saja. Haha. Tengah buat kerja di dapur pun, boleh pergi basuh baju, lepas tu nampak anak sepah mainan; kemas pulak mainan. Kerja kat dapur tadi tak habis-habis. Apa nak buat andai ada perangai macam ni? Belajar FOKUS. Setelkan kerja di dapur dari mula masuk sampai keluar. Pejam mata sekejap pada hal-hal lain yang menyelit tu. Kurang berangan, kuraang gangguan, kuranglah masa terbuang. 

PRACTICE makes perfect. Haaa, pepatah omputih yang kita selalu guna. Jika kita selalu buat perkara yang sama, bukan saja kita akan jadi lebih baik, lebih yakin malah jadi lebih cepat. Contohlah, jumpa satu resipi. First time masak mungkin ambil masa 30-45 minit, sambil tengok resipi pulak tu kan. Bila dah jadi favourite dish, kita selalu masak, mungkin tak payah tengok resipi dah dan masa masak mungkin dah berkurang ke 10-15 minit. Jimat masa kan. 

CABAR KEPANTASAN diri sendiri. Haaa, macamana tuh. Cuba tengok macamana kita potong daun, kupas bawang, siang ayam ikan. Berapa lama kita ambil masa nak buat semua tu? Kalau berminit-minit hingga ke berjam-jam, apa kata cabar diri upgrade skill cuba buat masa lagi kurang dari tu. Mungkin perlu belajar skill kupas bawang 10 saat, atau siang ayam ikan 5 minit. Tu contoh, tapi mana tau boleh kan 😁.

Contoh perkakasan dapur moden
GUNA peralatan moden di zaman moden. Kita bukan di zaman dahulu yang belum wujud benda-benda ni. Giling cili, lenguh-lenguh tangan. Rebus tulang, berjam-jam. Goreng ayam, meletup-letup minyak satu dapur. Sekarang dah macam-macam sangat peralatan nak bagi mudah memasak dan menjimatkan masa. Food processor, pressure cooker, air fryer, periuk elektrik itu, periuk ini. Bantuan peralatan ni memudahkan kerja wanita di dapur terutama pada mereka yang bekerja atau yang berbisnes dari rumah.
 
Secara keseluruhan, bukan resipi yang khusus yang menjimatkan masa anda di dapur, tetapi teknik, kepantasan dan kecekapan yang wujud dari latihan dan kemahiran yang betul. Tips Syue bagi ini nak bagi mereka rasa kurang stress berada di dapur. Belajar sedikit-sedikit, lama-lama cekap lah. Kalau rasa stress nak kena siap meal dalam masa 10 minit, relaks. Kita bukan tukang masak profesional; takkan kena pecat punya kalau makan malam lewat 10 minit pun kan 😁.

No comments:

Post a Comment

SyueSalim © . Designed by MaisarahSidi.com