Pestisid Pada Makanan: Sebab Kenapa Kita Perlu Ambil Suplimen

syuesalim | May 18, 2017 | 0Komen |
Diet yang sihat bermula dengan pengambilan banyak sayur dan buah, tetapi beberapa jenis sayur dan buah kegemaran korang pasti mengandungi kuantiti racun serangga / pestisid. Kita tak nampak pestisid tu, sebab tu kita mudah ambil saja ambil buah dan sayur tu dan terus makan, kan? Sepanjang hidup kita, agak-agak dah berapa banyak 'racun' ni masuk dalam badan kita eh? Perkataan 'racun perosak / pestisid' itu sendiri dah buat kita rasa tak selesa kan, apatah lagi kalau terfikirkan kita menelannya secara sengaja. Gulp! 😰


Pestisid ini merupakan sejenis bahan kimia, yang digunakan untuk melindungi tanaman dari serangga, rumpai dan jangkitan. Dan kesan toksik ini tidak berakhir setakat itu sahaja. Apabila tanaman ini membesar, ia masih menyerap pestisid dan sisa-sisanya berlegar-legar pada kulit buah-buahan dan sayur-sayuran korang, dan ianya kekal di sepanjang perjalanan dari ianya dipetik hinggalah ke dapur korang, walau dah basuh sekalipun.

Kajian mengesahkan racun perosak boleh membahayakan kita. Bayangkan, penanam konvesional menggunakan racun perosak sintetik yang boleh merosakkan otak dan sistem saraf, mengganggu hormon dan menyumbang kepada kanser. Kajian juga menunjukkan ibu mengandung yang terdedah pada pestisid semasa tempoh kehamilan mereka, kebiasaannya melahirkan anak lebih awal dan beratnya lebih ringan berbanding berat bayi yang normal.
 
Pada kanak-kanak yang sedang membesar, pendedahan terhadap pestisid ini boleh menyumbang kepada masalah saraf, yang boleh menjejaskan keupayaan pembelajaran, mengingat dan tumpuan. Kanak-kanak makan lebih banyak makanan berbanding orang dewasa, dan badan mereka yang kecil juga kurang mampu untuk memproses bahan kimia yang masuk ke dalam badan mereka. Kedua-dua faktor ini menjadikan mereka lebih mudah terdedah pada kesan buruk pestisid ini.

Ada sesetengah buah dan sayur mengandungi banyak pestisid pada kulitnya. Ada sesetengahnya pula tak lah banyak sangat pun. Menurut kajian, buah yang biasa terdapat banyak pestisid ini adalah epal, strawberi, anggur, seleri, tomato ceri dan sayuran berdaun hijau. Terkejut? Ya, itu hakikatnya. Sebab tu sekarang banyak kempen kesedaran suruh ambil makanan organik. Tapi semua sedia maklum, tiada yang murah pada organik ni. Pada yang mampu, syukurlah. Pada yang tidak? Basuh lah elok-elok buah dan sayur yang dibeli. Bukan basuh sekadar nak buang kotoran saja tapi untuk buang sisa-sisa pestisid. Kalau perlu kupas, kupas lah. Kalau nak makan dengan kulit sekali, basuh lah dengan Basic H. Tiada lagi rasa was-was nak makan buah.
 

Sudah pasti kita tak mahu pestisid ini berada dalam badan kita kan. Tapi hakikatnya boleh kah kita elak daripada ia terus masuk dalam badan kita? Kalau dah TERmasuk tu, nak buat macamana yer? Ini lah pentingnya SUPLIMEN. Pilih suplimen yang mampu untuk detoks segala bendasing yang tak diperlukan badan. Pilih suplimen yang boleh baiki kembali sel badan kita yang rosak akibat pencemaran pestisid ini. Pilih suplimen yang mampu menghalang kita dari terdedah pada penyakit yang diakibatkan oleh pestisid ini. Pilih suplimen yang semulajadi dan bebas bahan kimia.

"Zaman atok nenek moyang dulu tak payah pun makan suplimen, sihat ja." Tak payah nak banding sangat la dengan zaman atok kita dulu. Zaman kita ni zaman industrial age; zaman moden yang mana segala yang dihasilkan menggunakan teknologi. Teknologi digunakan untuk memastikan haiwan, sayur mahupun tumbuhan dihasilkan dan dibiakkan dengan cepat bagi memenuhi permintaan seluruh penduduk dunia. Andai digunakan cara manual seperti dahulu, nak tunggu segalanya matang mengikut masanya, Syue pasti ada yang tak cukup makan.

Makan banyak sayur dan buah bagus; satu-satunya pilihan paling sihat dapat kita buat walaupun sangat sedikit yang mampu buat. Tapi penting juga untuk kita tahu bagaimana untuk mengurangkan pendedahan terhadap racun perosak ini. Jangan kata cik Syue tak habaq naaa. Sayanglah diri sendiri dan ahli keluarga kita.


No comments:

Post a Comment

SyueSalim © . Designed by MaisarahSidi.com